ISP’s houden op NBN Co contracten

De National Broadband Network Company (NBN Co) heeft zijn definitieve wholesale breedbandtoegang overeenkomst (WBA) uitgegeven, maar internet service providers zijn nog steeds standhouden bij de ondertekening op de stippellijn.

De WBA document schetst de soorten producten en diensten die retail service providers toegang op het NBN, evenals de voorwaarden voor deze diensten. NBN Co heeft gewerkt aan het document meer dan een jaar in overleg met de sector. Er zijn vijf herhalingen van de WBA geweest, met de laatste versie van het verkorten van de duur van de overeenkomst tot één jaar. Echter, heeft NBN Co nu aangekondigd dat het document vrijgegeven gisteren de definitieve versie zal zijn.

Volgens de NBN Co, deze versie bevat nieuwe service level targets en een nieuwe operaties handleiding. NBN Co hoofd van productontwikkeling en de industrie betrokkenheid, Jim Hassell, zei dat het bedrijf geloofde dat het was een goede deal voor de industrie en de consument.

“De Wholesale Broadband overeenkomst zorgt voor een billijk evenwicht tussen de behoefte van onze klanten zekerheid en de flexibiliteit die we nodig hebben, met inbegrip van eventuele verdere wettelijke eisen tegemoet te komen,” zei Hassell in een verklaring.

Maar internet service providers lijken verre van blij met de aankondiging van zijn. iiNet chief regelgeving officer, Steve Dalby, vertelde de website van Australië dat iiNet nog steeds bezorgdheid over NBN Co niet bereid zijn om de aansprakelijkheid voor netwerkstoringen accepteren, en dat NBN Co een “echte zittende” was geworden bij de vaststelling van de “take it or leave it” benaderen met het uiteindelijke document.

“Het verbiedt ACCC of regelgevend toezicht, aanvaardt geen aansprakelijkheid voor [customer service garanderen], nalatigheid of netwerkstoringen,” zei hij.

We hebben besproken en gedocumenteerd deze en andere problemen met NBN Co en het lijkt een verspilling van de adem te zijn geweest. De zekerheid die zij bieden, is dat ze heel weinig om het te produceren zal doen, “voegde hij eraan toe.” We zullen niet ondertekenen dat.

general manager Optus ‘van interconnect en economische regulering, Andrew Sheridan, hadden dezelfde bezorgdheid over de service assurance levels, en zei dat het met betrekking tot deze NBN Co was van plan om verder te gaan met de WBA in deze vorm zonder het aanpakken van alle problemen van de industrie.

“Hoewel er enige vooruitgang is geboekt, blijft het teleurstellend dat een aantal materiële zorgen zoals regelgevend toezicht en service assurance levels nog steeds niet naar behoren in het document dat vandaag is vrijgegeven aangepakt,” zei hij.

“Een fundamenteel element van de NBN beleid is dat NBN Co strak gereguleerd worden. Zoals het er nu de WBA zich van deze verbintenis en heeft tot doel de rol van de ACCC te beperken,” zei hij.

Internodium carrier relations manager, John Lindsay, zei dat de ISP is nog in onderhandeling met NBN Co over de overeenkomst, en Telstra zei dat het het document werd herzien en zou eventuele problemen met NBN Co bespreken

NBN Co zei dat het van plan was om door te gaan om te overleggen met het bedrijfsleven over de WBA, terwijl de ACCC overweegt de speciale toegangsregeling onderneming (SAU), die voorziet in het regelgevend kader voor NBN prijzen in de komende 30 jaar. NBN Co genoemde wijzigingen kunnen worden aangebracht om het document aan te passen aan de SAU als het door de ACCC is geaccepteerd.

Chorus kondigt gigabit-speed breedband in heel Nieuw-Zeeland

NBN zal Australië in een ‘leidende positie’: Bill Morrow

Telstra zoekt 120 vrijwillige ontslagen als gevolg van SDN omscholing

ACCC zoekt inzendingen op de gevolgen voor de concurrentie van OTT, NBN, mobiele data