Het maken van de eerste 100 dagen te tellen: Hoe een nieuwe CIO stelt de juiste prioriteiten

Ik wil ervoor zorgen dat de technologie in staat stelt in plaats van in de weg “, zegt Mark Bramwell, CIO bij Oxford Said Business School;. Said Business School.

1. Ga naar buiten en voldoen aan de interne klanten en stakeholders van IT – “Overleg, luister en hoor de gedachten en opvattingen van de mensen in de organisatie die vertrouwen op uw technologie,” zegt hij. Bramwell zegt onlangs benoemde CIO’s moeten de tijd nemen om de uitdagingen die voor interne klanten worden geconfronteerd en hoe ze denken dat het zou kunnen helpen hun werk te voltooien, nu en in de toekomst te begrijpen.

Mark Bramwell heeft onlangs genomen over de rol van de CIO aan de Said Business School, onderdeel van de Universiteit van Oxford.

“De instelling heeft een enorme groei ambities en wil een top tien business school wereldwijd zijn. IT- en digitale enablement zal cruciaal zijn in het helpen van ondersteuning die de overgang zijn,” zegt hij.

Hij heeft de toetreding tot de business school na acht en een half jaar bij de stichting Wellcome Trust, en staat te popelen voor een nieuwe uitdaging: “Ik ben van de ene wereldwijd merk aan een andere,” zegt hij.

Bramwell legt op de website hoe hij van de technologie en het bedrijfsleven om de groei van de Said school aspiraties zal ondersteunen. Evenals waarin zijn oorspronkelijke doelstellingen, Bramwell biedt vijf best practice tips voor nieuw benoemde CIO’s en schetst zijn lange-termijn visie voor zowel IT bij Said en zijn eigen positie in de organisatie.

Aan de slag en verplaatsen naar voren

Bramwell zegt dat hij drie onmiddellijke doelstellingen. In de eerste plaats is hij terug te gaan naar de basis en waarborging van de interne IT beschikbaar is en veerkrachtig. Bramwell zegt dat hij zal een hele reeks gebieden, waaronder asset management, change control, en governance te dekken. “Ik wil ervoor zorgen dat de technologie in staat stelt in plaats van in de weg”, zegt hij.

De manier waarop bedrijven te kopen, te bouwen en te gebruiken technologie verandert snel, waardoor de teams die het te bouwen en uit te voeren het zal moeten ook veranderen betekent.

Het tweede gebied van onmiddellijke aandacht voor Bramwell en zijn team is om na te denken over hoe het IT-team wendbaar zijn en ondersteunen van nieuwe initiatieven op Said. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de steun betrekking hebben hoe de organisatie samenwerkt met haar studenten of hoe het levert content, waaronder over afstandsonderwijs platforms en collaboratieve systemen.

2. Perception is reality – Bramwell adviseert andere CIO’s om niet defensief zijn met betrekking tot het begin van feedback. “Neem alles op de kin,” zegt hij. “Mensen zullen een perceptie van de bestaande technologie organisaties en het kan moeilijk aan mensen die dingen gaan veranderen overtuigen. Een mislukking zal de geloofwaardigheid van IT beïnvloeden. Dus kiezen voor een customer-centric weergave van IT-dienstverlening.

Tot slot, de derde initiële focus Bramwell is om de aard van de IT-organisatie die u zullen helpen om zakelijke verandering voor de school te overwegen. Hij zegt dat de technische vaardigheden van het team dat hij erft bij Said zijn niet zo volwassen als degene die hij achterliet bij Wellcome Trust, dus talent en opvolging management zal cruciaal zijn.

Het is een educatieve reis voor iedereen, niet alleen voor degenen die werkzaam zijn in het IT-team, “zegt hij.” We moeten ervoor zorgen dat onze technische mogelijkheden zijn in lijn met de ambities van het bedrijf. We hebben een duidelijke, goed gecommuniceerd verandering

Bramwell stelt vijf belangrijke lessen voor mensen die een nieuw IT leidende positie in te voeren

Waarin een langetermijnvisie

3. Wees altijd pro-actief en responsief – Nadat de tijd genomen om eruit te komen en mensen te ontmoeten en te luisteren naar hun zorgen, Bramwell zegt dat het van cruciaal belang dat de nieuw benoemde CIO volg op de problemen die ze bloot te leggen. “Als eindgebruikers iets dat ze denken dat moet veranderen te identificeren, in eigendom nemen van de actie,” zegt hij. “Hun zorg zou kunnen zijn klein, maar de eerste indruk echt toe doen.

4. Wees duidelijk over wat je voor staat – Bramwell moedigt andere CIO’s expliciet in termen van hun stijl van leidinggeven, de gewenste resultaten, en de verwachte levering tegen belooft te zijn. “Zorg er ook voor zorgen dat u die benadering inboezemen in uw team en dan richten op consequent,” zegt hij.

Dus wat zal het bij Said uitzien in een jaar tijd? Bramwell zegt dat op de meest eenvoudige niveau, hij zal zijn dat de rest van het bedrijf weet dat het in staat is om te profiteren van toegang tot een veerkrachtig en up-to-date IT service maakte.

We zullen ook moeten ons spel te verhogen op het gebied van digitale enablement, “zegt hij.” Ik zou graag een duidelijke web strategie die studenten, docenten en medewerkers-centric te hebben geschetst. Ik heb gemaakt een zeer gemotiveerde IT-team die het best-afgestemd op de behoeften van de school te ondersteunen, en we zullen gebruik maken van strategische technologie om de organisatie voldoet aan haar doelstellingen.

Bramwell en de rest van het executive team instelt die bredere doelstellingen dit moment. Hij zegt dat de organisatie gaat door middel van een grootschalige organisatorische veranderingen programma. Hij is slechts een van een aantal high-profile senior benoemingen bij Said, die samen zullen werken om verandering teweeg te brengen.

We hebben echt gepassioneerd senior management team dat zich richt op succes kreeg, “zegt Bramwell.” Er zullen veel werk en het zal niet gemakkelijk zijn, maar dat is een deel van de aantrekkingskracht van de rol. We hebben een leeg doek voor verandering en het is echt een fantastische kans.

Lees verder

? M2M markt stuitert terug in Brazilië

Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek?

Wie beïnvloedt CIO’s? Hier is de top 20

ANZ Bank shuffle tech executive dek

5. Stel enkele richting voor waar je naartoe gaat – Een nieuwe CIO zal niet in staat zijn om een ​​nieuwe IT-strategie in hun eerste paar maanden de leiding, en geen van beide moet ze. In plaats daarvan moet de technologie leiders zich richten op vaststelling van de vermoedelijke transporttijd voor het IT-team en zakelijke stakeholders. “Mensen moeten kopen in uw bericht,” zegt Bramwell. “Je moet een visie vast te stellen in je eerste 100 of zo dagen de baas. Als je die met succes kunt doen, zult u het juiste kader voor verandering vast te stellen. De mensen zullen weten wat u bent het streven te leveren.

Het beklimmen van de carrièreladder: Wat heb je nodig op je CV om het te maken naar de top in tech; Het creëren van de volgende generatie van tech leiders; De creatieve CIO:? De volgende evolutie van de tech-chief, Als je niet falen, je worden niet innoveren: Hoe houden tech personeel bezig en klanten tevreden; Waarom de CIO de Kameleon in Leider moet worden

Innovatie;? M2M-markt stuitert terug in Brazilië; Samenwerking; Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek;? CXO; Wie beïnvloedt CIO’s? Hier is de top 20; CXO, ANZ Bank tech executive dek shuffle