KDE draait op Android, Apple’s iOS op smartphones en tablets

Als een andere groep probeert op Android en iOS van Apple op smartphones en tablets te nemen, zou ik hen te ontslaan. RIM, BlackBerry’s moederbedrijf, heeft een dijk van een tijd om iemand om te kopen in PlayBook en terwijl HP TouchPad gebruikers vonden het geweldig, HP doodde de TouchPad na slechts een paar weken. Dus, waarom zou iemand denken dat KDE, de makers van een van de twee meest populaire Linux-desktops, moet een kans met Plasma Active staan? Wel, omdat KDE heeft een lange geschiedenis van het leveren van de goederen met een minimum aan middelen.

Een snel ingebed UX platform met minimale geheugen eisen, aanpasbaar en modulair aan verschillende vormfactoren te ondersteunen; Een interface die zich aanpast als gebruiker activiteiten wijzigen.

Dus wat is het? Plasma Active is niet, zoals Android, iOS of webOS, een besturingssysteem. Het is een KDE 4.x achtige interface en application programming interface (API) ontworpen voor touch-apparaten. De Plasma Active Team stelt dat “Plasma Active is innovatieve technologie voor een intelligente user experience (UX). Het is bedoeld voor alle soorten tablets, smartphones en aanraking computerapparatuur zoals set-top boxes, smart tv’s, home automation, in- voertuig infotainment. De doelen voor deze KDE open source project zijn

In hun GrandMaster Plan, de ontwikkelaars gaan in meer detail over hoe ze dit zullen doen. “Plasma Active draait op de beproefde Linux desktop stack, met inbegrip van de Linux-kernel, Qt en KDE’s Plasma Framework De gebruikersinterface is ontworpen met behulp van Plasma Quick, een declaratieve opmaaktaal waardoor organische user interface design op basis van Qt Quick. Plasma bestaande gratis desktop-technologie Actieve toepassingen en brengt het naar een spectrum van apparaten door middel van een inrichting specifieke gebruikers-interface. Klassieke Plasma Widgets kunnen worden gebruikt op Plasma Active alsook nieuw gecreëerde degenen. de belangrijkste drijfveer voor de ontwikkeling van Plasma Active is de gebruikerservaring. Samenwerking is eenvoudig door middel van high-level ontwikkeltools en een goed gedefinieerd proces gemaakt. ”

De eerste release van Plasma Active richt zich volledig op tablet-computers. Plasma Active tablet gebruikerservaring is ontworpen rond het web, sociale netwerken en multimedia content. “Vandaag de dag, Plasma Active draait op MeeGo en de openSUSE-gebaseerde Balsam Professional (Duitstalige site). Er zijn ook OS afbeeldingen voor Intel-gebaseerde tablets en pakket bouwt voor ARM en x86 platformen. de groep werkt flashable beelden voor ARM platforms. de interface zal ook draaien op Oracle’s VirtualBox virtuele machine. Als je wilt proberen kunt u downloads en instructies aan het Plasma Active installatie pagina.

Volgens Sebastian Kügler, een van Active Plasma toonaangevende ontwikkelaars Plasma Active is “zeker bedoeld als een vervanging voor iOS en Android, een volledig open, community-gedreven project met een sterke ondersteuning door een groep (SMB-en kleinbedrijf) bedrijven. We hopen dat deze spreekt veel leveranciers van hardware, en in feite al begonnen te praten met een aantal. de feedback tot nu toe was zeer goed, en de concepten lijken aan te spreken met potentiële partners. Er is zeker vraag naar een open systeem zonder lock-in op de markt voor toestellen. ”

Kügler vertelde me ook dat ze “zijn begonnen met het onderzoeken van Tizen, [Intel en de voorgestelde vervanging van de Linux Foundation ‘voor MeeGo], maar op dit moment is er te weinig informatie uit, en te veel onduidelijkheden. Wel zien we Tizen als een mogelijke en waarschijnlijke doelplatform, maar voordat Intel en Samsung een SDK vrij te geven, worden onze handen en voeten gebonden. het is ons niet te stoppen, omdat in de tussentijd kunnen we nog steeds onze spullen draaien op MeeGo en Balsam, en we onderzoeken, samen met de Mer team [Another mobiele Linux-besturingssysteem] hoe Plasma Active krijgen op Mer.

Dat is allemaal goed en wel, maar heeft KDE enig industrie steun voor dit? Kügler antwoordde: “Mijn werkgever, open SLX steunt dit project, en we zijn actief werken aan het creëren van een bredere ecosysteem van bedrijven rond Plasma Active, een goede commerciële ondersteuning beschikbaar te stellen, naast de communautaire middelen. Dit geldt ook voor OEM’s, ODM’s en bedrijven die kunnen ondersteuning te bieden rond Plasma Active, bijvoorbeeld integratie met nieuwe hardware platforms, ondersteuning voor aangepaste-build OS afbeeldingen, 3rd party software, end-user support, etc. ”

Om dat, ik zou kunnen toevoegen, dat in tegenstelling tot andere dergelijke mobiele projecten, KDE begint met een groot aantal open-source applicaties die al lopen mee. Dat is een voordeel dat noch RIM noch HP gehad. Persoonlijk, het is moeilijk voor mij om een ​​concurrent van Android of iOS krijgen tractie te zien, maar ik heb geleerd door de jaren heen niet om in te zetten tegen de KDE-team.

 verhalen

Mobiliteit, T-Mobile gratis iPhone 7 aanbieding geldt upfront kosten en veel geduld, de iPhone; Hier is wat Android-eigenaren doen als Apple brengt een nieuwe iPhone, mobiliteit; $ 400 Chinese smartphones? Apple en Samsung afschuiven goedkope rivalen, de prijzen toch te verhogen, Telco’s;? Reliance Jio rotsen Indiase telecom met goedkope data en gratis voice

Is de PlayBook over te krijgen vermoord? No way, zegt RIM

Intel, Linux Foundation daling MeeGo voor Tizen

Gingerbread achtervolgen Froyo, Ice Cream Sandwich onthulling vertraagd

iOS 5 GM op 23 september, publiek beschikbaar op 10 oktober?

Linus Torvalds zou graag een GNOME vork zien

T-Mobile gratis iPhone 7 aanbieding geldt upfront kosten en veel geduld

Hier is wat Android-eigenaren doen als Apple brengt een nieuwe iPhone

$ 400 Chinese smartphones? Apple en Samsung afschuiven goedkope rivalen, de prijzen te verhogen in ieder geval

? Reliance Jio rotsen Indiase telecom met goedkope data en gratis voice