Open source’s fortuinen in Polen zou kunnen zijn aan het veranderen, dankzij onderwijs

Open source in Polen heeft tot nu toe had iets van een gemengde ontvangst gehad. Terwijl sommige overheidsinstellingen gaan uit van hun manier om open source in hun IT-omgevingen, anderen gaan uit van hun manier om het uit te houden. Echter, er zijn tekenen dat open source software meer vruchtbare bodem in dit deel van Europa in de toekomst kon vinden.

Toen de Duitse stad München in november aangekondigd dat zij had € 10 miljoen na het overschakelen naar source office software te openen opgeslagen, Poolse commentatoren begon te eisen om te weten waarom het land overheidsinstanties niet hetzelfde hebben gedaan. In het beste geval de Poolse tech gemeenschap al doet vermoeden, de regering van het land achterblijft in haar aanpak van open source. In het ergste geval, lobbyisten en bedrijven zijn erin geslaagd in een poging om de publieke sector als verkoper locked-in mogelijk te houden.

“De wet zegt dat openbare aanbestedingen kunnen een specifiek product of bedrijf niet de vraag Helaas, er zijn manieren om hier te omzeilen, dat met een alternatieve omschrijving.” – Michal Wozniak, FWIOO

Maar de situatie zou slechter kunnen zijn, aldus Michal Wozniak, voorzitter van de Poolse Stichting voor Vrije en Open Software (FWIOO).

Ik denk dat de situatie hier is vrij gelijkaardig in vergelijking met West-Europa. Ongeveer 90 procent van de overheidsinstanties worden met behulp van gratis software in sommige of andere manier, “zegt hij.” Echter, er is behoefte aan verbetering.

Een organisatie die laat zien wat Wozniak ziet als de publieke sector is verouderd outlook naar open source is de Poolse belastingdienst. “Ze hebben een programma waarmee bedrijven hun belastingaangifte elektronisch in te dienen”, zegt Wozniak. “Echter, ze alleen aangeboden een Windows-versie van het.” Wanneer ontwikkelaars erin geslaagd om reverse-engineeren van de code en een Linux-versie te bouwen, werden ze aangeklaagd door de belastingdienst om dit te doen zonder zijn toestemming. “De ontwikkelaars won het geval in 2007, maar ze stopten hun project als de gerechtelijke procedure te veel van hun tijd en energie had verbruikt. Tot nu toe niemand opgepakt waar ze gebleven waren.

Als het gaat om de bron te openen, wordt een groot deel van de controle aan de offertes geschreven door de overheid. De offertes worden verondersteld product neutraal zijn, maar dat is iets wat sommige delen van de overheid worstelen met, zegt Wozniak. De FWIOO loopt een project bijhouden over hoe eerlijke openbare IT-aanbestedingen zijn in de richting van open source producten, naming and shaming die overheidsinstanties die zich niet aan de regels houden.

Voor degenen die willen opzetten van een tech bedrijf, er is veel te overwegen. de website neemt een kijkje bij enkele van de grote start-up hubs in EMEA en wat elke kan brengen voor degenen die willen hun eigen IT-bedrijf te krijgen van de grond. Next up: Midden- en Oost-Europa.

Net als in andere landen, zegt de wet openbare aanbestedingen kunnen een specifiek product of bedrijf niet de vraag “, zegt Wozniak.” Helaas, er zijn manieren om hier te omzeilen dat een alternatieve beschrijving. Zo komen we inschrijvingen die een productnaam te vermelden, aangevuld met “of een alternatieve ‘. Dat maakt het erg moeilijk voor de would-be open source-leveranciers om te weten wat de exacte specificaties nodig zijn.

Een voorbeeld noemt hij is de gemeente Mielec, in het zuiden van Oost-Polen. Eerder dan bepalen de producten van een bepaald bedrijf – en dus het risico het breken van vendor neutraliteit – “ze gewoon schreef in een aanbesteding voor een nieuw IT-systeem dat het moet ‘niet open source zijn,’ in de hoop dat ze kon ontsnappen naming and shaming”. Wozniak stelt dat deze gooit niet alleen tot ideologische kwesties rond software, maar praktisch ook niet. “Zelfs Windows maakt gebruik van protocollen en instrumenten die op een of andere manier open source, zodat problematisch zou zijn voor hen.” Na de ingreep werd de Mielec inschrijving gewijzigd.

Een ander typisch, en enigszins ironisch, recent voorbeeld van een slechte inschrijving is één van de CBA, de regering de anti-corruptie bureau. Het bureau aangegeven dat de overgrote meerderheid van de hardware waarop de offerte moet komen met een Microsoft-besturingssysteem aan boord. “Ze gebruikten het argument dat zij leveranciers gesloten”, zegt Wozniak. “Dat bepaalde voorbeeld kreeg veel slechte pers echter, vanwege de aard van het agentschap.

Maar Wozniak ziet ook voorbeelden van goede praktijken in Polen. “In Jaworzno, hebben alle scholen van een Linux-gebaseerd systeem met gecentraliseerde login en home directory geïmplementeerd,” zegt hij. “Als een student schakelaars scholen, bijvoorbeeld van de basisschool naar het voortgezet, hij kan zich aanmelden om zijn profiel vanaf daar.” Wozniak verwacht dat scholen de belangrijkste driver voor open-source implementatie in Polen in de komende jaren.

De verschuiving naar open standaarden, lang beloofd door de conservatieven, is nu eindelijk aan de gang. Toch heeft het Cabinet Office waarschuwde de nieuwe regels zullen niet zeggen dat een ‘s nachts veranderen.

Enterprise Software;? OpenOffice is dood. Lang leve LibreOffice; Open Onetime MS Office challenger OpenOffice:? We kunnen stilgelegd als gevolg van afnemende ondersteuning; Cloud, Red Hat is van plan nog steeds op dat de OpenStack vennootschap; opslag; Facebook open bronnen ZStandard data compressie-algoritme, is bedoeld om de technologie te vervangen achter Zip

Microsoft is verhuisd van Polen uit ‘ontwikkelingslanden’ naar ‘ontwikkeld’, ‘Wozniak merkt. “Dat betekent dat de, korting voor onderwijsinstellingen, is veel lager dan het was. En zoals scholen hier altijd krap bij kas, zullen ze op zoek naar alternatieven.

Wozniak noemt het voorbeeld van het project CyfrowaSzkola (digitaal schoolbord), gerund door de overheid, waarin leerboeken worden gedigitaliseerd. “Hoewel niet specifiek gericht op open source, heeft het een sterke open software element”, zegt Wozniak. Het leveren van scholen met laptops voor leerlingen is ook onderdeel van het project “, en sommige van deze laptops hebben Linux aan boord,” merkt hij op. De FWIOO heeft een eigen programma gaan in het licht van de CyfrowaSzkola project.

Dat soort beleid kan uiteindelijk overslaan naar andere sectoren. De meeste instellingen in Polen zijn op zeer krappe budgetten, wat betekent dat ze konden doen zonder licentiekosten. Terwijl open source is niet per se minder duur wanneer alle daaraan verbonden kosten in aanmerking worden genomen, is het zorgen voor de broodnodige flexibiliteit, dat kan op zijn beurt leiden tot besparingen, zoals voorstanders Wozniak debatteren.

? OpenOffice is dood. Lang leve LibreOffice

Zijn de inschrijvingen open voor open source?

De andere kant van de medaille

Onetime MS Office challenger OpenOffice: We kunnen stilgelegd als gevolg van afnemende steun

? Red Hat is van plan nog steeds op dat de OpenStack bedrijf

Facebook open bronnen ZStandard data compressie-algoritme, is bedoeld om de technologie te vervangen achter Zip