Optus bevestigt inbreuk op gegevens over Freelancer.com

Telecommunicatie-aanbieder Optus heeft verslagen van publicatie Jeetje dat persoonlijke klantgegevens werd geschonden wanneer een werknemer van ARC Mercantile rapporteerde een spreadsheet van de klanten als gevolg van geld om Optus op Freelancer.com in november bevestigd.

Volgens het rapport Jeetje, had de ARC medewerker geprobeerd om een ​​freelancer in te huren om de gegevens, die namen, adressen, geboortedata, e-mails, telefoonnummers en hun geschiedenis van incasso, met 51 mensen die tot opgenomen analyseren gegevens.

“Optus neemt de bescherming van klantgegevens en privacy serieus,” een Optus woordvoerster vertelde de website in een verklaring.

Optus is zich ervan bewust dat een werknemer van een derde partij, de leverancier een document met gegevens van de klant naar een openbare website geplaatst worden. Deze actie was onbevoegd door Optus en haar leverancier, ARC.

Zowel Optus en ARC vrijwillig meldde de strijd om de dienst van de Australische Information Commissioner (OAIC), met Optus ook kennisgeving getroffen klanten.

“We zijn blij om te zien dat Optus getroffen individuen over dit incident in kennis heeft gesteld,” zei de OAIC.

Aanmelding kan een belangrijke mitigatie strategie die het potentieel hebben om zowel de organisatie als de personen die getroffen zijn door een data-inbreuk voordeel heeft zijn. De OAIC moedigt kennisgeving in de juiste omstandigheden, als onderdeel van een goede privacy praktijk.

Jeetje is ook melding gemaakt van het aantal klanten van wie de gegevens werd geschonden als zijnde 31.150, hoewel de telco gaf geen commentaar op dit punt.

Optus zei wel dat het uitvoeren van een onderzoek naar de zaak, echter.

“Zodra Optus op de hoogte van de actie ARC’s geworden, we snel gehandeld om de gegevens te verwijderen en voeren een volledig onderzoek naar het incident,” de Optus woordvoerster toegevoegd.

ARC werkt samen met Optus en onderneemt de nodige moeite door Optus gevraagd, met inbegrip van de rapportage van de zaak aan relevante autoriteiten.

De OAIC moet nog bepalen of zij nodig heeft om verdere actie te ondernemen in het kader van haar privacy regelgeving beleid.

Australische Privacy Commissioner Timothy Pilgrim, die werd herbenoemd als Privacy Commissioner in augustus, heeft in het verleden genomen een harde lijn tegen bedrijven die bedekken datalekken en zei in november vorig jaar dat de verhulling van een inbreuk “niet goed zal worden verzorgd door ons kantoor” .

De Privacy Commissioner had gevochten voor de opname van een bepaling waarbij de data-inbreuk meldingen verplicht zou zijn moet een lek van de gegevens plaatsvinden onder de verplichte data-retentie wetgeving die in oktober in werking getreden.

“Door het creëren van een grote opslagplaats van persoonlijke gegevens, de voorgestelde data-retentie regeling verhoogt het risico en de mogelijke gevolgen van een inbreuk op de gegevensbeveiliging,” Pilgrim verklaarde in januari.

Dit komt omdat de uitdaging van effectief het beveiligen van die informatie van misbruik, interferentie, en het verlies en tegen ongeautoriseerde toegang, wijziging of openbaarmaking zal het moeilijker als de technologie evolueert geworden.

Hij betoogde dat telco’s al een groot aantal klachten ontvangen, waarvan 13 onderzoeken hebben plaatsgevonden sinds hij het kantoor in 2010 – zoals wanneer Telstra gemaakt van de gegevens van 734.000 klanten online beschikbaar in 2011.

Innovatie;? M2M-markt stuitert terug in Brazilië, Telco’s, Koor kondigt gigabit-speed breedband in heel Nieuw-Zeeland; telecombedrijven, Telstra, Ericsson, Qualcomm bereiken 1Gbps aggregaat snelheden in levende 4G-netwerk te testen, Telco’s;? Reliance Jio rotsen Indiase telecom met goedkope data en gratis voice

Eerder deze maand, echter, werd het duidelijk dat de vroegste Australië zal een verplichte data-inbreuk melding regeling zal 2017, dankzij de procureur-generaal van het ministerie het vrijgeven van de exposure draft van de wijzigingen van de Privacy Act om een ​​dergelijke regeling in de maak laatste week van het Parlement.

De OAIC ontving 77 oproepen specifiek over data-inbreuk meldingen tijdens FY15, met de telecommunicatie-industrie kwam uit op de zesde plaats voor de meest geklaagd over sectoren.

Optus ‘diensten zijn in toenemende mate onder vuur komen, eerder op donderdag, de Australian Competition en consumentenbescherming Commissie een boete van Optus AU $ 51.000 voor het maken van valse beweringen over de snelheid van zijn hybride fiber-coax (HFC) netwerk, terwijl de Telecommunications Industry Ombudsman meldde dat Optus’ klachten ratio, gemeten per 10000 diensten in werking is, bedroeg 6,7 – een stijging van 45,7 procent jaar op jaar.

Jaarverslag 2014-15 de TIO’s, gepubliceerd in oktober, bleek ook dat klachten van klanten over Optus was aanzienlijk toegenomen – over het jaar van 14.144 in FY14 in FY15 31,5 procent, tot 18.601.

Vorige maand, een uitgelekt ontwerp van de National Broadband Network (NBN) bedrijf is ook gebleken dat Optus ‘HFC-netwerk is “niet volledig fit for purpose”, met 470.000 panden in de footprint hoeft te worden overbouwd door ofwel Telstra HFC of glasvezel diensten.

? M2M markt stuitert terug in Brazilië

Chorus kondigt gigabit-speed breedband in heel Nieuw-Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm bereiken 1Gbps aggregaat snelheden in levende 4G-netwerk-test

? Reliance Jio rotsen Indiase telecom met goedkope data en gratis voice