Als uw breedband dood is, kan BT uw lijn hebben gestolen

Na een korte stint afstand, net als ik naar huis liep, zag ik een busje met de BT Openreach logo opgehemeld op de voorkant geparkeerd in de straat.

Denkend niets van, Ik opende mijn laptop bij aankomst en geprobeerd om verbinding te maken met het web. Helaas, de verbinding was verdwenen. Na het resetten van mijn router, het controleren van de configuratie-instellingen en proberen om de hulpdiensten connector binnen de grijze BT box gebruiken door mijn vensterbank, werd ik gedwongen te buigen voor het onvermijdelijke – het moest een externe schuld.

Hoewel ironisch was ik te wijten aan het opzetten van een business line in mijn nieuwe woning in de komende maand – wat betekent dat je extra betalen voor ultra-snelle reparatie diensten – ik was nog steeds op een standaard aansluiting op dit punt, en moest het verslag fout met mijn ISP en te wachten dagen voor een reactie van BT. Uiteindelijk, een ingenieur opgedoken, die over het probleem verbaasd, theoretiseren dat het veroorzaakt kon zijn door iemand klimmen tot een “spiked mast” – dat is blijkbaar een fireable overtreding – en het veroorzaken van schade, of het zou moeten zijn als gevolg van een underground schuld, waarvan hij niet gekwalificeerd om te herstellen was.

Soms diepste oplossing is om het gehele probleem veranderen.

Het pleiten en de belofte van een krat bier om me weer online later, en de ingenieur de volgende dag met apparatuur en extra handen. Volgens de werknemer BT, werd het probleem veroorzaakt door iemand die het nemen van mijn lijn voor het opzetten van een nieuwe verbinding elders.

Ik informeerde verder: Waarom, als ik line rental moest betalen, was mijn lijn cut? De ingenieur reageerde door te zeggen dat de aannemers waren waarschijnlijk in gebreke is gebleven, omdat ze de neiging om te proberen en baant door opdrachten snel en ofwel niet controleren of update systeem administratie om aan te tonen dat de lijnen actief waren – of gewoon nam een ​​lijn toch en liet een BT ingenieur om te gaan met de gevolgen later.

Als gevolg daarvan ben ik nu met behulp van de lijn eerder toegewezen aan die in het appartement boven mij.

Deze frustrerende ervaring, die liet me vloeken mijn gebrek aan Web backup, betekende dat het lezen van een PC Pro artikel waarin het geval van Adrian Kennard, van zakelijke ISP A & A, trok mijn interesse.

Telco’s; Koor kondigt gigabit-speed breedband in heel Nieuw-Zeeland; telecombedrijven, Telstra, Ericsson, Qualcomm bereiken 1Gbps aggregaat snelheden in levende 4G-netwerk te testen, Telco’s;? Reliance Jio rotsen Indiase telecom met goedkope data en vrije stem, NBN, NBN zal Australië zetten in een ‘leidende positie’: Bill Morrow

Kennard heeft een beschuldiging te maken. De blogger zegt dat in plaats van het controleren van documenten, een aannemer of ingenieur vaak scheurt uit actieve lijnen, het aansluiten van een test lijn om paren om een ​​vinden die geschikt zijn voor gebruik – potentieel doden actief, geabonneerd-lijnen die behoren tot anderen in het proces.

Dit is hoe het werkt: Twee koperen draden in elkaar gedraaid, ook bekend als een “paar”, vormen een telefoonlijn service. Wanneer een ingenieur nodig heeft om een ​​nieuwe lijn te vormen, ze kijken naar beschikbare draden die loopt van de uitwisseling naar de telefoon cabine, en vanuit de cabine naar de kleine grijze dozen in uw huis, de lokale distributie punten. Deze worden getest op een kiestoon te zien of een lijn actief is, zo niet, wordt de regel gebruikt om een ​​nieuwe verbinding te maken.

Kennard schrijft

Nu zou je denken dat dit een proces van controle van de registers om te zien welke van de paren in elke kabel / kast reserveonderdelen zijn, toekenning van een, en het gebruik van dat paar. Inderdaad, dit is de juiste manier om het te doen en wat je zult vaak wordt gedaan door de ingenieur.

Echter, er is een andere manier, en dit lijkt vaak gebeuren – in plaats van controle van de registers, de ingenieur verbindt slechts een testtelefoon paren zoek naar een die hij kan gebruiken. Als hij een paar dat niet wordt gebruikt vindt, dan krijgt hij het voor de installatie, en werkt de gegevens te zeggen dat hij heeft gedaan.

Het probleem is, zoals in mijn geval en vele anderen, ik niet meer nodig hebt of gebruik maken van een vaste telefoon – mijn mobiel en Skype doen prima. Uitsluitend gebruikt voor breedband, zoals in het geval van Kennard, mijn lijn – gebruikt voor iets anders dan een normale telefoondienst – werd geknepen behoeve van het aansluiten van een ander.

Helaas betekent dit dat elke lijn worden gebruikt voor iets anders dan de normale telefoondienst kan krijgen gejat, “Kennard uit.” We hebben dit gezien op SDSL lijnen die geen kiestoon te hebben. Om dit te voorkomen, als we lijnen ‘voor het gebruik van breedband’ installeren we zet ze om een ​​kiestoon te hebben, en zelfs mogelijk gratis bellen naar worden gedaan. Dat hielp veel in het voorkomen paar vermissing.

Niet alleen is dit vermeende probleem een ​​kwestie die tijd en geld voor Internet Service Providers (ISP’s) kost, omdat de klanten hen zal bellen in het Verenigd Koninkrijk met het oog op een afspraak en BT ingenieur geboekt om het probleem op te lossen, maar het veroorzaakt frustratie en woede voor klanten afhankelijk van BT line rental diensten.

Kennard noemt de vermeende procedure een “schande”, en ik toevallig eens. Helaas kan ingenieur of aannemer wangedrag of luiheid moeilijk te bewijzen en indirect, als als een klant is uit op het werk of mist een Openreach bestelwagen, aannemer of werk wordt overdag uitgevoerd, degenen die kunnen worden in gebreke is gebleven kan nooit worden gevonden verwijtbaar.

Sprekend op de website op voorwaarde van anonimiteit, een medewerker van BT vertelde me dat de aannemers, in plaats van Openreach zelf, zijn over het algemeen te wijten. Hoewel het probleem “pist off” Openreach ingenieurs geen einde, aannemers “neem paren de hele tijd” als hun bedrijven betalen ze per opdracht, in plaats van het eisen van een jaarsalaris van het telecom-bedrijf.

Als gevolg hiervan, aannemers willen krijgen, het werk afmaken, het verzamelen van hun loon en doe het zo snel mogelijk, en velen niet verslagen te controleren of de juiste tests uit te voeren – wat soms leidt tot het afsnijden van line-verhuur betalende klanten elders.

Snelheid is essentieel, aldus de ingenieur. Aannemers addertje onder het gras de snellere banen, zoals het opzetten van nieuwe lijnen, en zijn niet toegestaan ​​of opgeleid om fouten te repareren – dat deze kwesties aan de bezoldigde BT ingenieurs bladeren – en kan ook niet aan papierwerk bij te werken alleen maar om verwarring te verergeren.

Een oplossing moeilijk te vinden. Terwijl aannemers helpen met de werklast en kunnen goedkoper voor Openreach te huren dan om meer werknemers ingenieurs te huren, de extra workflow veroorzaakt door fouten die niet zou moeten gebeuren in de eerste plaats maakt de situatie duister. Niet alleen doet dit pijn BT’s reputatie, maar kost het bedrijf in overwerk te betalen, het inhuren van meer ingenieurs om fouten op te lossen, en kunnen vertragen fiber installatie en de vooruitgang die de toekomstige BT’s ten goede komt.

Misschien is het enige dat gedaan kan worden is voor BT en de Openreach divisie om een ​​lange, harde kijken naar hoe ze het bedrijfsleven en de manieren waarop aannemers in toom worden gehouden te doen nemen – evenals hoe records worden gehouden.

Een woordvoerder van BT vertelde de website

Wij hebben geen invloed op de vingers zien een klant dienst naar de andere te herstellen en we nemen zulke beschuldigingen zeer serieus.

We zouden iedereen met enig bewijs van deze activiteit aan te moedigen om het onmiddellijk te melden aan Openreach en we zullen onderzoeken.

Openreach is volledig gericht op het aansluiten van nieuwe klanten en het helpen herstellen service aan degenen die met een storing.

Chorus kondigt gigabit-speed breedband in heel Nieuw-Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm bereiken 1Gbps aggregaat snelheden in levende 4G-netwerk-test

? Reliance Jio rotsen Indiase telecom met goedkope data en gratis voice

NBN zal Australië in een ‘leidende positie’: Bill Morrow