Infrastructuur, vaardigheden tegenhouden SEA overheid ICT-adoptie

Ontoereikende ICT-infrastructuur en het gebrek aan vaardigheden behoren tot de grootste belemmeringen voor de regeringen in Zuidoost-Azië gezicht als het gaat om de invoering van nieuwe technologie.

Sommige 46 procent van de respondenten uit de sector overheid wees naar personeel vermogen en vaardigheden als de top obstakel in de toepassing van ICT in de publieke sector, volgens een onderzoek uitgevoerd door The Economist Intelligence Unit (EIU). In opdracht van Microsoft, de studie ondervraagde 150 senior managers elk van de de technologie particuliere sector de publieke sector en.

Een verdere 37 procent overheid respondenten middelen en betaalbaarheid als barrière, terwijl 36 procent wees organisatorische ICT infrastructuur zoals bandbreedte, snelheid en connectiviteit.

Het ontbreken van robuuste ICT-infrastructuur, hoewel, was het meest geciteerd onder de respondenten in de prive-technologie gemeenschap als een top obstakel van de overheid ICT adoptie. Dit werd gevolgd door de vaardigheden van het personeel, met als hoogtepunt 32 procent van de prive-technologie respondenten, en het gebrek aan technologische normen (28 procent).

Ontoereikende ICT-infrastructuur werd beschouwd als een groter probleem in sommige landen dan in andere, volgens het rapport. In Singapore bijvoorbeeld, slechts 12 procent van de respondenten benadrukt dit als een punt van zorg, terwijl 58 procent van hun collega’s in Indonesië en 55 procent in de Filippijnen dacht ook.

Dit was te wijten, voor een deel, aan “de ongelijke ontwikkeling van betaalbare breedbandinfrastructuur”, die een snellere levering van geavanceerde diensten zoals e-gezondheidszorg en e-onderwijs vergemakkelijkt, aldus het rapport, opmerkend dat “first-mijl” breedbandinfrastructuur in Indonesië , bijvoorbeeld, werd verwacht dat alle regio’s van het land te bereiken tegen eind 2016.

Ilham Habibie, voorzitter van de Indonesische Nationale ICT Raad constateerde echter: “Het is een misvatting te geloven dat we daadwerkelijk gedekt Indonesië blijft er de uitdaging van het aansluiten van iedereen.

“We moeten nog de laatste mijl, betekenis, kantoren en ziekenhuizen die veel data gebruiken om uit te voeren, bijvoorbeeld, tele-geneeskunde te verbinden”, zegt Habibie, die onder verscheidene regering-sector senior managers geïnterviewd voor de EIU onderzoek was.

Australische luchtvaartmaatschappijen verbieden Samsung Galaxy Note 7;? Reliance Jio rotsen Indiase telecom met goedkope data en gratis voice; iPhone 7 pricetags kan China de verkoop belemmeren;? Korea’s Minkonet zet inheemse object advertenties boven de VR streaming-dienst, Samsung en T-Mobile samen te werken aan 5G trials

Niet verwonderlijk dat slechts 25 procent van de respondenten over de hele linie geloofden hun land was goed voorbereid voor cloud computing in de publieke sector, volgens het rapport. Hij wees erop dat cyberveiligheid gerangschikt laag op de lijst, met slechts 16 procent van alle respondenten benadrukken dit als een uitdaging. Dergelijke problemen had kunnen worden verzacht met de inzet van private clouds, die hielp isoleren gevoelige informatie uit openbare clouds, volgens het rapport.

Richard Moya, CIO bij de Filippijnen ministerie van Budget en Beheerscontrole, legde uit dat de veiligheid was niet een grote zorg, omdat de meeste gegevens waren al voor het publiek beschikbaar zijn. Gevoelige informatie, waaronder die met betrekking tot de nationale veiligheid en persoonlijke gegevens mogen niet in de publieke cloud worden gezet, voegde Moya.

Telco’s; Koor kondigt gigabit-speed breedband in heel Nieuw-Zeeland; telecombedrijven, Telstra, Ericsson, Qualcomm bereiken 1Gbps aggregaat snelheden in levende 4G-netwerk te testen, Telco’s, Samsung en T-Mobile samen te werken aan 5G proeven; Cloud, Michael Dell over de sluiting van EMC deal: ‘We kunnen denken in decennia

Charles Ross, redacteur van het rapport, zei: “Organisatorische problemen zijn bezorgdheid over de veiligheid voor de regeringen in Zuidoost-Azië ingehaald bij hun streven om steeds meer diensten digitaal leveren regeringen in de regio hebben een kans in de voorhoede van de ontwikkeling van smart-regering te staan. , maar alleen als het richt zich op echte uitdagingen in verband met werknemer en burger ICT-vaardigheden, en onvoldoende infrastructuur. ”

De ontwikkeling van vaardigheden zou essentieel voor de ontwikkeling van “slimme samenleving” te ondersteunen en te zorgen voor lokale producten kunnen worden gebouwd om de lokale uitdagingen aan te pakken, het verslag wordt opgemerkt, eraan toevoegend dat dit een gebied veel Zuidoost-Aziatische landen nog steeds te kampen met.

Het gebrek aan personeel is een grote barrière “, zegt Ilham Habibie, voorzitter van de Indonesische Nationale ICT-Raad.” Technologie kan niet worden uitgevoerd door zelf. Met andere woorden, mensen, processen en ICT samen leiden tot een hoge effectiviteit.

Het rapport EIU ook gewezen op de terughoudendheid evenals gebrek aan vermogen om gegevens tussen overheidsinstanties te delen als een belemmering voor de toepassing van ICT in deze sector.

Onwil om gegevens te delen

Bambang Heru Tjahjono, directeur-generaal voor informatica toepassingen op het Indonesische ministerie van Communicatie en Informatie (KOMINFO), gewezen op de noodzaak van coördinatie en communicatie tussen overheidsinstellingen.

Poon Koning Wang, directeur van theLeeKuan Yew Centre for Innovative Cities op de Singapore Universiteit van Technologie en Design (SUTD), ook gewezen op de uitdaging waarmee verschillende datasets om op het gebied van standaardisatie en interoperabiliteit samenwerken.

In het verslag wordt opgemerkt dat een gebrek aan overeenstemming over gemeenschappelijke dataformaten, bijvoorbeeld, kan een negatieve invloed op de cloud initiatieven die nodig gemeenschappelijke systemen en databases om te slagen.

Louis Casambre, ICT-directeur van het ministerie voor Wetenschap en Technologie in de Filippijnen, zei:. “Siloed legacy systemen die niet kan communiceren met elkaar een grote uitdaging De publieke sector moet een ‘whole-of-overheid’ aanpak omdat burgers willen gewoon overheidsdiensten en niet schelen welke overheidsorganisatie het aanbieden van. ”

populatie land kan niet worden verwacht om te innoveren en te denken buiten de doos als de overheid niet het goede voorbeeld.

Verrassend, maar slechts 20 procent van de respondenten in Singapore – en dat was één van de wereldwijde leiders in ICT adoptie en ontwikkeling – geloofde dat de regering “zeer effectief” bij de implementatie van nieuwe technologieën. Ter vergelijking: 57 procent van hun collega’s in Indonesië en 40 procent in de Filippijnen dacht ook.

In de hele regio, 33 procent geloofde hun regering was effectief bij de implementatie van nieuwe technologieën.

Volgens het rapport EIU, de verrassende bevinding gewezen op de uitdaging van het voldoen aan de behoeften van een tech-savvy bevolking. “Singaporezen, lang gebruikt tot bijna onbeperkt toegang tot internet en robuuste diensten, waarschijnlijk hebben veel hogere verwachtingen van hun regering dan gebruikers in minder -developed markten, voor wie alleen maar connectiviteit is vaak een grote sprong voorwaarts, “opgemerkt.

Chan Cheow Hoe, Overheid CIO bij de Infocomm Development Authority van Singapore, verklaarde: “De mensen in Singapore zijn verfijnd in het gebruik van e-services en verwachten meer van de diensten De uitdaging voor de toekomst is dat alle fundamentele werk gedaan en we hebben. tot een grotere verwachtingen te voldoen. ”

Gevraagd naar de belangrijkste technologie trend voor organisaties benadrukken, 37 procent in de hele regio wees op cloud computing, terwijl 27 procent aangehaald big data en analyses en 25 procent zei dat Internet of Things.

Moya merkte op: “Op dit moment, cloud computing en cloud hosting zijn nummer één Cloud is belangrijk omdat het ons in staat stelt om systemen snel te implementeren, stelt ons in staat om systemen voor vroegtijdige testen, en laat ons bieden online diensten aan het publiek 24 met 7 zonder te hoeven. verhoging van personeel en middelen. ”

Over het geheel genomen 90 procent overeengekomen een groter gebruik van cloud door de publieke sector zou de efficiëntie te verbeteren.

Chorus kondigt gigabit-speed breedband in heel Nieuw-Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm bereiken 1Gbps aggregaat snelheden in levende 4G-netwerk-test

Samsung en T-Mobile samen te werken aan 5G trials

Michael Dell over de sluiting van EMC deal: ‘We kunnen denken in decennia’